top of page

Ska man fota porträtt före eller efter vigseln?

Madelen och Joel gifte sig en underbar höstdag i slutet av september 2022. Vi möttes upp vid Fröå gruva strax utanför Åre för en first look och porträtt. Slutet på september och början på oktober är verkligen en perfekt period för att få de där sprakande färgerna i naturen! Vi hade planerat in gott om tid till fotograferingen innan vigseln så vi kunde i lugn och ro fota alla bilder vi ville ha. På väg till kyrkan stannade vi på ett till ställe och fotade vid vattnet med fjällen i bakgrunden. Så otroligt vackert!


En vanlig fråga jag får inför bröllop är om man ska fota porträtten innan eller efter vigseln och det är såklart lite olika beroende på hur ert schema ser ut. Ibland kan det till och med passa bra att dela upp det och fota en stund innan och en stund efter vigseln. Det finns för- och nackdelar med båda, som jag listar här nedan:


FOTA INNAN VIGSELN

+ Det är oftast lättare att avsätta mer tid innan vigseln än efter, så man får alltså mer tid till att hinna ta alla bilder man vill ha.

+ Vill ni ha en first look (alltså att ni har gjort er i ordning var för sig och vill fotas när ni ser varandra för första gången) så är det ju såklart före vigseln man ska ha den.

+ På vintern när solen går ner väldigt tidigt kan det vara en fördel att fota innan vigseln (om den är inbokad på eftermiddagen), annars finns inget ljus kvar att fota i efter vigseln.

+ Om man lägger den största delen av porträttfotograferingen innan vigseln så får ni mer tid till att hänga med era gäster på minglet.

- Om ni gifter er på sommaren och har en solig dag blir ljuset väldigt hårt mitt på dagen. Det går såklart att fota ändå, men ljuset blir finare ju senare på dagen man fotar.

- Man är oftast ganska nervös och pirrig innan vigseln, vilket kan märkas av på bilderna (kan såklart bli härligt fnittriga bilder av det också!).


FOTA EFTER VIGSELN

+ Gifter ni er på våren/sommaren är ljuset mycket bättre på eftermiddagen och kvällen så det är alltid en fördel att fota så sent som möjligt. Hinner man inte fota efter vigseln så kan man istället smita iväg en stund under middagen och fota i solnedgången, de bilderna blir alltid helt magiska!

+ Man är oftast mycket mer avslappnad efter vigseln då alla anspänningar har släppt och känslorna har fått flöda, så det kan vara härligt att fota då.

+ Det kan vara skönt att ha en liten stund för sig själva efter vigseln och bara ta in vad som just har hänt. Mysa lite extra och bara ta det lugnt medan vi fotar några bilder och sen ansluter till gästerna och den stundande festen!

- Ni missar lite extra tid med era gäster på minglet.

- På vintern kan det vara för mörkt att fota efter vigseln.


Som sagt finns det för- och nackdelar med båda och hur man ska göra beror egentligen på hur just er dag ser ut och vad ni känner passar er bäst. När ni bokar er fotograf är det jättebra att gå igenom detta så kan ni tillsammans komma fram till vad som passar på ert bröllop!
Senaste inlägg

Visa alla

Комментарии


bottom of page