top of page

INFÖR DIN GRAVIDFOTOGRAFERING

Här har jag samlat all information som kan vara bra att veta inför din gravidfotografering så att du vet hur allt går till och vad du kan tänka på innan vi ses!

web-7045.jpg
PLATS OCH VÄDER

Platsen och ljuset är väldigt viktigt för att få så bra bilder som möjligt. Jag spanar alltid efter nya fina platser att fota på, men har också gamla favoriter som är väldigt fina vid olika årstider. 

Du får självklart komma med förslag eller önskemål på vad du tycker om, men jag vill alltid kika på platsen innan så att jag vet att det blir fint på bild. Några dagar innan inbokad fotografering åker jag och tittar för att försäkra mig om att det kommer se fint ut när vi sen åker dit tillsammans.

Väder och ljus är avgörande för att bilderna ska få det där lilla extra. En solig kväll är såklart optimalt, men även mulet väder ger otroligt fina bilder. Jag erbjuder alltid kostnadsfri ombokning vid extrema väder så som regn/vind/snöstorm och är flexibel med att hitta en ny tid.

 

Vi hörs av dagen eller dagarna innan inbokad fotografering för att antingen stämma av med platsen eller eventuell ombokning om vädret ser ut att bli dåligt.

Innan vi börjar fota är du välkomna hem till mig i Hackås så du kan prova ut två klänningar till fotograferingen, därefter åker vi tillsammans (eller i var sin bil) till fotoplatsen. Vill du hellre att jag kommer hem till dig så går det självklart bra. Då jag inte kan ta med mig alla klänningar kan du välja ut dina favoriter (4-5 st) som jag tar med för provning hem till dig. 

KLÄDER

Jag har många fina klänningar att låna ut och här finns ett galleri med samtliga:

https://fotografamandafreskgard.pic-time.com/1u8lrHgwp2jBc

För dig att ta med

Axelbandslös BH (om du har, annars viker vi ner banden om det behövs för de klänningar du har valt.)

Mjuka underkläder i diskret färg.

Kläder till partner

Om din partner ska vara med på bild är det bra om hen har kläder som är enfärgade och gärna något som matchar klänningarna som du har valt ut. Jordnära färger som brunt, beige, grått, mossgrön och marinblå är fina färger som passar till klänningarna. En enklare skjorta, stickad tröja, t-shirt, jeans, chinos, klänning/kjol eller liknande i neutrala färger är kläder som funkar bra. Är det kallt ute så är det bättre att köra med lager på lager istället för jacka. En mysig stickad tröja överst är jättefint!

Varma kläder

På vintern eller när det är lite kallare ute är det jättebra att ta lite mer rejäla skor. Det syns inte under de långa klänningarna och blir inte heller så synligt under de kortare när man står i snö eller högt gräs t ex. De flesta klänningar är inte så tajta över magen så då går det även jättebra att ha tights eller tjockare strumpbyxor under för att hålla värmen. Med vissa klänningar går det även att ha linne under för att få ett extra lager tyg mot huden.

Hår och smink

Gör det som du känner dig bekväm och fin i, det finns inga regler att gå efter!

web-36.jpg
image-60.jpg
UNDER FOTOGRAFERINGEN

Jag pratar med dig under hela fotograferingen och guidar dig i hur du ska stå, sitta eller gå. Många är lite nervösa innan för att de känner sig ovana framför kameran, men det är aldrig några problem när vi väl sätter igång. Vi gör bara det som känns naturligt för dig och undviker avancerade eller obekväma poser. Jag kommer be dig hålla händerna på magen på olika sätt, t ex en ovanför och en under eller båda under. Det är också väldigt fint om du har en hand på magen och håller lite i klänningen med den andra. Jag varierar gärna "poserande" bilder med rörelse, skratt, mys och annat som känns naturligt och avslappnat.

 

Om det är väldigt vacker natur runt om så brukar jag backa och ta med mycket av den i bilden också, men går även nära och tar bilder med fokus på dig och magen. Om det är kallt så tar vi många pauser så du kan värma dig med jacka eller filt.

Vill även partner och/eller syskon vara med på bild så går det självklart bra. Då får ni gärna busa, kramas och mysa med varandra medan jag fotar. Även här guidar jag er, men ni får göra det som känns naturligt och var gärna spontana.

EFTER FOTOGRAFERINGEN

Efter fotograferingen går jag igenom alla bilder och inom en vecka får du en länk till ett webbgalleri där du i lugn och ro kan välja bilder. Du hjärt-markerar de bilderna du vill ha och det går även att lämna en kommentar vid bilden ifall du vill ändra något eller beställa förstoring. Meddela mig när du är färdig så kikar jag en extra gång på bilderna och fixar eventuella detaljer, därefter får du en länk på mailen där du kan ladda hem din mapp med fina bilder.

Jag skickar alltid med två versioner av varje bild, en högupplöst som passar till framkallning i alla möjliga storlekar och en lågupplöst som är anpassad för webben ifall du vill lägga ut något på sociala medier. I så fall vill jag gärna att man skriver Fotograf: Amanda Freskgård vid bilden. Ingen redigering av bilderna får göras efter leverans (gäller även filter på Instagram), men beskärning är okej då det inte alltid går att undvika. Vill du ändra något på en bild så är du välkommen att kontakta mig så kan jag ordna det!

Faktura skickas på mailen i samband med att bilderna är klara.

Jag lägger gärna ut en eller några bilder från vår fotografering på mina sociala medier och hemsida, men om ni absolut inte vill att jag visar upp något så respekterar jag självklart det. Jag frågar alltid innan jag lägger ut någon bild.

web-3599.jpg
FOTOGRAFERING
PÅ VINTERN

Det är inga problem att fota på vintern trots att det är kallt och mycket snö. Det är så himla vackert med vinterlandskapen och ljuset är otroligt fint när solen står så lågt på himlen hela dagen. Jag har fotat i kyla ner till -15 och det har inte varit några problem så länge man tar till några enkla knep:

Värmepåsar

Jag har alltid med mig värmepåsar till fotografering på vintern. Dessa små rackare kan man fästa på insidan av kläderna eller hålla i handen, ha i jackfickan eller i skorna. Många säger att de känner sig mycket varmare bara av att ha två stycken fästa på ryggen så de fungerar verkligen.

Varm dryck

Jag tar med mig varm dryck i form av choklad, te eller kaffe som du kan få smutta på i pauserna.

Filtar

När det börjar kännas lite kallt under fotograferingen så får du låna en filt att vira runt dig. Jag har ofta med mig flera filtar ifall vi ska ta någon bild där du sitter ner så att du inte fryser om rumpan!

Kläder

Alla klänningar som jag lånar ut är hellånga, så det går jättebra att ha rejäla och varma skor på fötterna. Tights eller tjocka strumpbyxor funkar också att ha under de flesta klänningar. Ta med en ordentlig och varm jacka som du kan ta på dig om det känns kallt.

web-7291.jpg
web-23.jpg
TILLVAL

Grundpaket 4 500 kr inkl. 7 digitala bilder + 1 st fine art 30x40cm.

Priserna som anges nedan är utöver ovan grundpaket.

Extra bilder utöver ditt paket - 225 kr /bild

(detta kan du välja efter fotograferingen när du fått tillgång till urvalsgalleriet.)

Paket med 5 extra bilder - 950 kr (190 kr/st)

Paket med 10 extra bilder - 1 600 kr (160 kr/st)

Extra fine art förstoring 20x30 cm på köpet

 

Samtliga bilder (ca 30 st) - 4000 kr

Fotobok 20x20cm med 10 uppslag på köpet

 

Fine art förstoringar

20x30 cm - 495 kr

30x40 cm - 595 kr

50x70 cm - 795 kr

Har du frågor så tveka inte att höra av dig!

Mail: mail@amandafreskgard.com

Instagram: @fotografamandafreskgard

Facebook: Fotograf Amanda Freskgård

bottom of page