top of page

TIPS FRÅN BRUDPAR

Att planera bröllop kan vara svårt, stressigt och förvirrande. Men det är också superkul, pirrigt och fantastiskt att få styra upp en dag helt tillägnad kärleken! Oftast gifter man sig ju kanske bara en gång, så det kan vara lite klurigt att veta exakt hur man ska lägga upp allt när man aldrig har gjort något liknande innan. Såklart finns ju inga regler eller mallar på hur man ska göra (det är helt upp till er hur ni vill utforma er dag!), men det kan vara kul att få höra lite tips/inspiration från andra som redan har gift sig och kanske lärde sig något på vägen. Sånt som man kanske inte tänker på när man sitter där för första gången och planerar sitt bröllop. Det kan vara lätt att bara dras med eller helt fastna i planeringen och då kan det kanske hjälpa att få höra från andra som gått igenom allt och nu tittar tillbaka på det :)


Jag frågade några av mina fina brudpar från året som gått om de hade några tips att dela vidare och de kommer här:Sara + Carl

Man kan alltid säga mycket om att hålla koll på alla som är inblandade - gå igenom schemat en extra gång, sätta upp återkommande träffar där man checkar in och verkligen nöta vad som gäller med alla. Förstår alla inblandade er så kommer de även kunna ta lite egna initiativ som ligger i linje med vad man vill få ut av dagen. Hitta den där eldsjälen som verkligen vill att vår dag ska bli den bästa och låta den få ta del av ära och beröm när det blir en lyckad dag. Det kräver mer planering och ledarskap än vad man kanske först förväntade sig - man tänker att de flesta vet vad ett bröllop är, men idag är det kanske inte alla som ens har varit på ett bröllop.

Trots allt detta är nog det viktigaste att aldrig sucka åt sin partners förslag. Det är stressigt med bröllop, på alla sätt, men låt inte stressen ta över. Några detaljer är viktiga för mig och några är viktiga för min partner - klistra på ett leende och ös, det händer bara en gång, så låt det ta extra tid. Våga göra det personligt, det är vår dag - våga gå ifrån traditioner och förväntningar och låt det bli vår alldeles egna dag.

Elinor + Lukas

Vi har funderat och det är jättesvårt, men några tips iallafall är väl att vi i efterhand uppskattat jättemycket att Lukas bror filmade många delar av bröllopet som man nu kan se tillbaka på exempelvis lekarna osv. Man behöver ju absolut inte anlita ett proffs, men att ha en släkting eller vän ansvarig för filmer är ett tips. Jag själv prioriterade dekoration och allt annat var rätt så fritt. Så jag gjorde mycket av pyntet själv för att spara pengar och sånt kan man göra långt innan för att slippa stressa i slutet. För oss var sittande servering A&O. Vet att många par väljer buffé men jag hade inte rekommenderat det eftersom toastmastern får svårigheter att planera t ex tal och det blir mycket spring. Beroende på budget så kan man absolut stryka väldigt mycket från ”måste ha”-listor. Vi strök bl.a morgongåva, slöja, nya smycken, live-band (funkar hur bra som helst med Spotify), ett tag strök vi dessert och hade bara 2-rätters + tårta, men vi gjorde upp en deal med gårdsägarna som även hade ett glassföretag. 

Kajsa + Adam

- Fundera över hur gästerna ska ta sig till och från lokalen! Vi bokade buss till kyrkan och från kyrkan till festen (majoriteten av gästerna bodde inne i stan och vi gifte oss på Rödön) och värvade "lokal ungdom" som vi betalade en peng för att skjutsa hem gäster från festen när gästerna själva ville. Det blev flexibelt, enklare för gästerna än att ordna egen skjuts och billigare för oss än att boka bussar.


- Mingelaktivitet! Det var väldigt kul och uppskattat att gästerna hade tydliga "uppdrag" under minglet före middagen, de pratade med personer de annars inte skulle ha pratat med och det var skönt för de som inte kände någon annan. Dessutom kom folk verkligen igång och in i partystämning!

Sidenote: vår mingellek var att varje gäst fick en lapp med en beskrivning som passade in på en annan gäst de skulle leta rätt på (t ex "Lärde känna bruden via marketplace"). Vi kedjade ihop bordsgrannarna med varandra så att alla till slut hittat sitt bord.


- Mindre bord istället för långbord! Vi hade varit på många bröllop tidigare och har alltid uppskattat bordsplacering vid bord om ca 6 personer. Alla kommer in i samtalet på ett helt annat sätt än vid långbord där det finns en risk att hamna "mellan konversationer" eller inte kunna hänga med i snacket eftersom massor av samtal pågår parallellt.


- @weddinfloristkirsten är ett av våra bästa bröllopstips! Oerhört fina blommor som Kirsten både levererade och placerade ut! Det var SÅ roligt och fantastiskt skönt, och inte alls så dyrt som vi trodde (vi hade ingen stor blombudget).

Angelica + Martin

Vår viktigaste lärdom; Ta dagen som den kommer, även om det inte blir exakt enligt tidsplan eller alla detaljer kom exakt på plats. Det blev så himla bra ändå! Kom ihåg att bröllopet är för er som brudpar och ingen annan, när er dag kommer, släpp all detaljplanering och glöm inte att njuta av dagen. Alla är där för er! 

Några av våra tips; Välj en plats som betyder något för er båda.  Vädret kan man aldrig styra över, ha alltid en backup plan ex för utomhus vigsel boka även kyrka i närheten om det skulle bli storm eller spöregn. 

Vi valde ett tema med färger i enlighet med årstiden (hösten) och dekorerade mycket med höstens natur i dukningen. Det blev stämningsfullt och mysigt!


Vi gjorde det mesta själva och sparade in mycket pengar på det. Vi la upp en tidsplan och gjorde alla inköp flera veckor i förväg och torkade rönn för dekoration. Vi tog ledigt några dagar innan bröllopet för att hinna ställa ordning lokalen och pynta tillsammans med närmaste familjen.


Börja planera bröllopet i tid, det som går; gärna 1 år i förväg. Lägg upp en tidsplan. Ta ledigt några dagar innan bröllopet för att fixa klart de sista detaljerna för att sedan ha en dag i lugn och ro innan bröllop och fest. 

Christine + Niklas

Anlita personer och företag man litar på och tycker om att jobba med, det gör processen så mycket bättre.

Det är många som vill hjälpa till, och då är det viktigt att lämna över avgränsade uppdrag med en tydlig vision, annars är det svårt för alla inblandade! Jag förstår inte varför så många väljer att följa trenderna. Det blir bäst när man arrangerar allt precis hur man själv vill ha det, och det blir man extra tacksam för när man blickar tillbaka på bilderna sedan. Att välja vad man älskar håller måttet över tid. Och det ska vara roligt att planera sitt bröllop!

Hanna + Jonatan

Ge några utvalda personer som ni litar på en eller två uppgifter, då kan ni helt släppa dom punkterna.

↠ Bestäm tre grejer som är viktiga för er, tex lokal, band, maten, fotograf florist etc. Och lägg extra tid och pengar på det som är viktigt för er. Våra tre grejer var band, florist och fotograf. 

↠ Var medveten om att det antagligen inte kommer bli exakt som ni planerat men att det blir bra oavsett.

↠ Försök att släppa det ni inte kan styra över under dagen och våga lita på att andra sköter sitt och släpp kontrollbehovet och njut. 

↠ Samla erat brudfölje, antigen tillsammans eller separat och hitta på saker inför bröllopet för att bygga upp en gemenskap och stämning inför dagen så blir både förberedelser, fotografering, vigsel roligare och mer avslappnat.
Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page