top of page

Hållbart bröllop - tips och inspiration

I vanliga fall kan ett bröllop innebära mycket nykonsumtion och att saker slängs efter att de bara använts en gång. Det är ju inte så konstigt, för man ska förhoppningsvis bara gifta sig en gång och då vill man ju såklart gå all in. Men att planera för ett hållbart och klimatsmart bröllop är inte så svårt och tråkigt som det kanske låter. Med lite påhittighet så kan man skapa ett minst lika fantastiskt bröllop som också är snällt mot miljön! Jag har tillsammans med några andra duktiga företagare i Östersund skapat en inspirations-fotografering där vi visar upp några alternativ för hur man kan tänka lite mer miljövänligt inför sitt bröllop.Kläder

När det kommer till att välja kläder inför sin bröllopsdag så finns det ju oändligt med möjligheter. Ska man tänka miljövänligt och hållbart så är ju second hand en säker väg att gå. Det finns ju såklart möjlighet att hyra klänning eller kostym också, både vintage och nytt. Har man redan skor eller någon annan accessoar hemma så är det ju perfekt att kombinera istället för att köpa allt nytt. Oftast blir det ju att klänning eller kostym bara används en gång, men det är ju bara bra om outfiten kommer till användning igen, av dig eller någon annan som ska gifta sig!


Brukat i Östersund finns jättemycket fina second hand kläder i bra kvalitet. Denna klänning (som egentligen är en klänning med smala band och en spetstopp utanpå) kommer därifrån och passar ju perfekt till att gifta sig i om man inte vill köra på det klassiska vita. Mörka byxor och en vit skjorta har kanske de flesta hemma, styla till det med snygga hängslen och skor så blir det en uppklädd men ändå avslappnad bröllops-outfit!
Blommor

Vackra blommor sätter ju verkligen pricken över i:et på bröllopsdagen. Oavsett årstid så finns det ju faktiskt nästan alltid något att använda från naturen, allt från vackra vårblommor och färgsprakande höstlöv till grankvistar under vintern. Här ser ni en fantastisk bukett gjord av Florist Ellebring på vilda blommor, torkade kvistar (som ju faktiskt går att spara och använda som dekoration hemma sen) och fint från trädgården.


Så här säger Terese själv om hur hon jobbar: ”Blommorna jag använder är beställda för specifika ändamål, för att undvika onödiga transporter och stort svinn. Jag använder gärna det vi har i våran vackra svenska natur för att få en personlig och naturnära känsla.”
Mat och bakverk

När ni planerar för ett hållbart bröllop är det viktigt att välja lokalt när det kommer till mat och bakverk. Det finns många restauranger, catering-firmor och konditorer som väljer lokala produkter och råvaror efter säsong. Satsa på vegetariskt/veganskt så långt det går eller välj endast lokala råvaror för att få en mer klimatsmart meny. Dessa magiska tårtor är gjorda av Elvebäcks och fungerar ju nästan som dekorationer bara för att de är så vackra! Tjejerna på Elvebäcks jobbar mycket med lokala råvaror, gör så mycket de kan från grunden och tar vara på sånt som blir över till att skapa andra bakverk av, toppen tycker jag!
Hår och smink

Ska du anlita någon annan som fixar hår och smink kan du kolla om de använder ekologiska produkter eller välja en frisyr som inte kräver alltför mycket produkter för att hållas uppe. Denna fina håruppsättning är gjord av Studio Reika i Östersund och sminket är gjort av Evelina på Hälsa för Skönhet. Evelina använder bara ekologiska sminkprodukter som förvaras och skickas i miljövänliga förpackningar.Dukning och dekorationer

Det finns många fina lösningar när det kommer till att pynta och duka miljövänligt på bröllopet. Här kommer en massa tips:

 • Porslin finns att hyra (både modernt och loppis-style) i många städer.

 • Vill man inte hyra så kan man köpa begagnat eller gå loss på loppisar (det finns så mycket fint och det är faktiskt väldigt snyggt att matcha omaka tallrikar och glas).

 • Låna av familj och släktingar. Mor- och farföräldrar har oftast några extra serviser som ändå inte används. Vaser och tyger finns det säkert också gott om i släktingars gömmor, det är bara att vara lite kreativ så kan det mesta användas!

 • Använd gamla glasburkar till ljushållare och vaser. Efter bröllopet är det bara att behålla dem och göra sylt eller annat gott att fylla dem med.

 • Hitta fina tyger på loppis och klipp eller sy om dem till servetter. Dessa på bilden är bara urklippta från ett enkelt tyg, men det blir så fint med lite jutesnöre och en torkad kvist!

 • Även vimplarna på bilden är omsydda från ett gammalt lakan, dessa kan man ju använda sen igen på kalas eller festliga middagar :)

 • Kolla Blocket och andra köp- och säljsidor under sensommaren och hösten. Då har högsäsongens bröllop blivit avklarade och många säljer eller skänker bort sina dekorationer. När ni sedan har gift er kan ni göra samma sak så får nästa brudpar glädje av fina bröllopsdekorationer :)

 • Leta efter en bröllopslokal som redan har mycket dekorationer och dukning som de lånar ut. Det finns många lokaler som specifikt är till för stora bröllopsfester och de köper oftast in ett lager med fina saker, på så vis slipper ni köpa in en massa nytt. Det finns även många lokaler som är miljöcertifierade eller kravmärkta och jobbar aktivt för att vara miljövänliga.

 • Använd det som finns i naturen till att dekorera med; vilda blommor, kvistar, träbrickor osv.
Trycksaker

För att undvika papper helt kan man skapa en hemsida om bröllopet och skicka ut en inbjudan till denna via sms till alla gäster och fylla på med mer info ju närmare bröllopet man kommer. Vill man ändå ha något fysiskt att skicka ut till sina gäster, välj ett lokalt tryckeri som använder miljövänligt eller miljöcertifierat papper. På själva bröllopsdagen kan man undvika alltför mycket papper genom att skriva menyn på en tavla i anslutning till middagslokalen och ha ett sparsamt utformat program att lägga ut på borden. Istället för att varje gäst ska ha varsitt kanske de kan dela två och två?


Dessa fina trycksaker är gjorda av Tryckstudion i Östersund på miljöcertifierat papper. De har kombinerat festprogram, meny och placeringskort tillsammans för att spara på papperet. De trycker alla sina produkter på miljövänligt papper och miljökompenserar det papper de förbrukar.
Fotograf

När det kommer till fotograf så kan man kolla upp hur denne jobbar och vilka val hen gör att vara miljövänlig. Själv har jag tagit beslutet att inte skicka något fysiskt paket till mina brudpar innan bröllopet, utan håller allt digitalt och skickar ut en stor pdf-guide med tips innan bröllopet. Efter bröllopet får mina brudpar istället ett fint paket med usb-minne i trä och en låda i trä med några utvalda printar i fin kvalitet. Jag undviker plast och väljer återvunnet papper till mina visitkort och presentkort. Ska jag åka långt för ett bröllop så tar jag självklart tåget istället för flyg, men ibland måste jag såklart ta bilen. Jag tror inte att någon kan vara perfekt, men alla kan göra något och tillsammans hjälps vi åt!
Övriga tips

 • Undvik långa transportsträckor, välj en plats där vigsel och fest är nära varandra så kan gästerna gå eller samåka mellan.

 • Tänk på matsvinnet och spara eller ge bort det som blir över efter festen.

 • När ni väljer kläder, leta efter second hand eller hyr från en butik.

 • Istället för att kasta ris eller blåsa såpbubblor utanför kyrkan, välj korn, fågelfrön eller stansa ut egen konfetti av torkade blomblad.

 • Fundera på om ni verkligen behöver eller vill ha en jättestor gästlista. Kanske räcker det med närmsta släkten och de vänner ni har bäst kontakt med.

 • Titta runt i naturen och använd så mycket ni kan till dekorationer och dukning.

 • Sälj eller skänk bort det som blir över efter bröllopet istället för att slänga.

 • Låna så mycket ni kan av vänner och släktingar så behöver ni inte köpa allt nytt. Det kan vara allt från porslin, dekorationer, belysning, ljusstakar, glasflaskor, stolar osv.Modeller: Ronja + Robert

Klänning/skor: https://www.brukat.se/

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page