top of page
web2-3404.jpg

FOTOGRAF
AMANDA FRESKGÅRD

DET HÄR ÄR AMANDA
web-3520.jpg

KORT OM MIG

  • Älskar frukost. Alltså så till den grad att jag lätt skulle kunna äta det till alla måltider under dagen. Tur att min man gillar att laga mat så att jag får i mig mer varierad kost än smoothies och gröt haha!

  • Har gått från att vara en stadsmänniska till att nu bo på landet på en stor gård, and I love it! För en som mig som gärna vill ha något att göra hela tiden blir det aldrig tråkigt på en gård :)

  • Tycker mycket om att pyssla och DIY:a, allt från att göra om loppisfynd som jag köpt till att tapetsera om hemma.

  • Nattbad på sommaren är riktig livsnjutning. Är definitivt ingen kallbadare (all cred till dem!), men en varm sommarkväll eller ljummen natt tar jag gärna ett dopp och njuter lite extra.

  • Är av den (kanske kontroversiella?) åsikten att ordvitsar och dåliga pappa-skämt är ganska (eller egentligen jätte-) roliga!

  • Ser hellre på serier än på film, men gillar skräckfilm (hur dåliga de än är!).

LITE LÄNGRE OM MIG

Jag är född och uppvuxen i Skellefteå, har bott i USA ett år som au pair och pluggade media i tre år i Umeå där jag också träffade Markus som jag nu är gift med! Vi flyttade till Östersund efter plugget och bor nu (efter tre olika lägenheter) på en stor gård fyra mil söder om Östersund. Det är hans barndomshem som gått i generation sedan 1800-talet så det känns fantastiskt att det får leva vidare. Förutom vi två är det också katten Luna och hunden Sigge som hänger med oss på gården.

 

Jag lever för brunch och långa frukostar, älskar cheesy julfilmer, lyssnar ofta på hög musik (och sjunger falskt) när jag kör bil själv, fyndar gärna på loppis, gillar bubbel, mår som bäst i naturen och saknar havet i Västerbotten. Jag tänder ljus och myser så ofta det går, skrattar (onormalt mycket?) åt felsägningar och ordvitsar, ogillar att laga mat, men är en otrolig pedant när det kommer till städning. Jag älskar att planera saker och skriver gärna listor på allt bara för att det är en sån härlig känsla att bocka av något. Jag är en morgonmänniska och börjar bli trött vid 21 på kvällen (men har ändå en förmåga att skrolla på telefonen till 23...). Jag älskar road trips och äventyr, den bästa resan vi har gjort var att bila runt hela Island.

När jag fotar så är det lättsamt och roligt. Jag tycker om dåliga skämt (som ofta kommer från mig själv) och jag får alltid höra av personer jag fotat att det var avslappnat trots att nästan alla är lite nervösa innan. Jag jobbar inte så mycket med posering, utan känner av hur ni är med varandra och försöker fånga det som är äkta. Mys, kramar i mängder, gapskratt och mer fokus på känsla än "en perfekt bild" är det jag jobbar med. Lovar att det blir kul!

Namnlös-3.gif
HUR MAN FÅR MIG ON THE HOOK
(säger ni något av detta till mig så står jag med kameran och skorna redo i hallen innan ni hunnit avsluta meningen!)
  • Ni vill åka på road trip till någon okänd spännande och vacker plats, peppa med musikquiz i bilen på väg dit och spontan-stanna på en eller två loppisar på väg hem.

  • Ni vill ha avslappnade bilder på er själva där gapskratt, känslor, knasigheter och all kärlek får komma fram.

  • Ni vet en jättefin plats vid vattnet som är perfekt för utflykt där vi kan käka pizza, dricka vin, nattbada och ta magiska bilder!

  • Ni ska gifta er utomhus i en mysig skog och ha festen i en lada med massor av personliga dekorationer, lekar och fest natten lång!​

HUR ÄR DET ATT HA MIG MED PÅ BRÖLLOPSDAGEN?

Låt oss säga att ni bokar mig (yay!) till er stora dag! Innan bröllopet finns jag här för att svara på era frågor, gå igenom bröllopsschemat och ge er tips på det ni behöver hjälp med. Tänk på mig mer som en kompis som ni kan bolla idéer och tankar med. Jag har ju varit med på en del bröllop (plus mitt eget) och delar gärna med mig av det jag kan!

 

Mitt viktigaste uppdrag som er fotograf (förutom att fota allt allt allt!) är att få er avslappnade framför kameran och såklart att ni ska ha KUL! Ni har ju så mycket annat att tänka på, att vara pirriga över och planera inför dagen, så fotograferingen ska inte bli en extra grej som känns jobbig eller mega-nervöst!

När ni tittar tillbaka på bilderna så vill jag inte bara att ni ska minnas hur allt såg ut, utan även hur det kändes och hur det faktiskt var. Därför försöker jag fånga allt precis som det är och "lägger mig inte i" mer än nödvändigt. Vid porträtten så pratar jag såklart med er (ni behöver ej vara oroliga över pinsam tystnad!) och ger små tips på vad ni kan göra, men låter er självklart ta plats att bara vara er själva! Det är helt fritt fram att släppa loss framför kameran och vet ni inte hur så är jag ju där och hjälper er med det. That's my job! Nästan alla säger att de är ovana eller stela framför kameran innan fotograferingen, men ganska fort kommer ni märka att det inte är så farligt.

 

Andra delar av dagen är jag lite mer en fluga på väggen och dokumenterar allt som händer naturligt; skratt, tårar, kramar, dansmoves och tal, men jag hoppar också gärna in och är en i gänget bland era gäster för att få alla avslappnade framför kameran! Inget behöver vara uppstyrt i minsta detalj så länge alla har kul! Vid gruppbilder ställer jag er inte i ordning efter längd och släktband, utan ni kan knöka ihop er hur ni vill, titta på varandra om ni inte vill titta in i kameran och skratta tills tårarna rinner.

Summan av kardemumman är i alla fall att ni får en fotograf som vill att ni och era gäster ska ha jäkligt kul, låter er vara er själva hela dagen och hjälper er att slappna av framför kameran!

bottom of page